5 výživových mýtů, kterým stále věříte
1. Mýtus: Sacharidy na noc ze mě udělají tlouštíka
Blíží se osmá hodina večerní. Jedl jsem naposledy v šest odpoledne a mé břicho vyhrává v rytmu písně Highway to hell. To mi tak nějak tělo naznačuje, že bych se měl najíst. Dal bych si nejraději ty brambory s kuřecím, co jsem měl na oběd, ale kamarádka Stáňa z fitka říkala, že jestli chci zhubnout, tak mám jíst nejpozději dvě hodiny před spaním. Jestli si dám ty brambory, tak se mi to rozhodně uloží do tuku a v létě se na koupaliště budu dívat, leda tak dírou v plotě.
Pravda: Sacharidy na noc můžou urychlit spalování tuků
Přesunutí sacharidů do jednoho, večerního jídla může vést ke snížení tukové části mého těla. Spolu s tím, se zjevně zlepší citlivost na inzulín a sníží se markery zánětů v těle.
Jedna z teorií tvrdí, že pokud by byl inzulín udržován nízký po celý den a omezen na jednu sekreci ve večerních hodinách, vedlo by to ke zvýšení relativních koncentrací leptinu (Leptin je protein tvořený v tukových buňkách v tukové tkáni), což mimo jiné povede i k pocitu větší sytosti a důslednějšímu dodržování diety.
Běžným argumentem proti konzumaci sacharidům na noc je, že lidé věří, že nejsou tak citliví na inzulín, a proto budou s větší pravděpodobností ukládat přebytek sacharidů jako tuk. Pokud je však inzulín udržován na nízkých hodnotách po celý den a trávíte den aktivně, není to s jistotou problém. Na konci dne budete citliví na inzulín a tyto sacharidy byste měli ukládat jako svalový glykogen jak do svalů, tak do jater, z kterých jej budete čerpat po dobu Vašeho spánku.
Určitě jsem zastáncem redukčních diet s nižším příjmem sacharidů. Nejlépe formou postupného stahování sacharidů v průběhu diety. Vynechání sacharidů z jídelníčku rozhodně nepovažuji za správný krok, směrem k vysněné postavě a zdravému, výkonnému tělu. Jídlo by mělo být balanční. Vyvážené. S přítomností všech makronutrientů, ve Vašem jídelníčku. Nevidím problém v tom, že pokud někomu nevyhovuje jíst objemově velké porce v 5ti – 6ti jídlech po celý den, vyřadí z většiny denních jídel sacharidy a přijme je pouze v jednom až dvěma jídlech v tento den. Cílem by měla být vždy vyšší inzulínová senzitivita. Po zbytek dne bych doporučil stravu zakládat na kvalitních bílkovinových zdrojích. Ideálně těch živočišných – plnohodnotných a svůj doporučený kalorický příjem doplnit o kvalitní tuky jak ty nasycené tak nenasycené. Samozřejmostí je doplnění jídel zeleninou, která nám spolu s bílkovinami zajistí delší pocit sytosti, dík vláknině v ní obsažené.
Každý reagujeme na stravu, její složení, množství a frekvenci její konzumace individuálně. Nevidím důvod, proč by zrovna tento způsob stravování neměl být jednou z variant a zároveň jedním z aspektů zdravého životního stylu.
Jan Doležel
objednat konzultaci Zpět