Veganské cookies bez lepku




Suroviny:

  • 2 střední, velmi zralé banány

  • 4 lžíce chia semínek

  • 1 hrnek mandlového másla (nejlépe z mandlí se slupkou. Můžete ho koupit nebo snadno udělat doma, pokud máte výkonnější mixér)

  • 4 lžíce holandského kakaa

  • Datlový sirup podle chuti (ev. jiné sladidlo, např  stévie, poměr si určete sami)

  • 1 lžička vanilkového extraktu, špetka skořice

  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 3/4 hrnku mraženého lesního ovoce (nebo čerstvého ovoce, např. brusinek či jablek)

  • ořechy na ozdobu (pistácie/kešu…)

Hodnoty:

  • cca 70g bílkovin 
  • cca 76g  sacharidů 
  • cca 116 g tuku

 

Metodika:

Jedná se o veganský recept, nenajdete zde tedy vůbec nic živočišného. Tato dobrůtka je navíc bez lepku a je tedy vhodná pro celiaky. Doporučil bych Vám ji samozřejmě konzumovat v odpočinkovém nebo objemovém období. Nikoliv v redukční dietě, dík vyššímu množství jednoduchých cukrů ze sirupu a ovoce a stejně tak kvůli vyššímu množství tuků. Pakliže si ale dáte jen jednu cookiesku a řeknete si: "Stop, to mi stačí", tak si tuto pochutinku můžete dát vyjímečně i v redukci. Já jsem jich ale snědl na posezení snad půl plechu, jak byly vynikající.

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Banány dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Vmíchejte chia semínka a vanilkový extrakt a nechte cca 5 minut stát. Pokud si děláte svoje mandlové máslo, tak si připravte o něco víc než hrnek mandlí. Dejte na chvíli zahřát do trouby a pak asi dvacet minut mixujte, až vznikne jemná hmota.  Poté máslo přidejte i s dalšími ingrediencemi mimo ovoce a dobře promíchejte. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte mražené ovoce, a co nejrychleji začněte dělat sušenky (ovoce pouští vodu a těsto se pak trochu lepí). Pokud máte sušenky vyšší, jemně je rozplácněte na cca 1 cm vysokou placku. Připravené sušenky dozdobte dalším ovocem a nasekanými ořechy (jemně je do těsta zatlačte). Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Doba pečení se odvíjí od velikosti sušenek. Po upečení by měly být sušenky na dotyk pevnější na povrchu, při chladnutí se dále zpevní.

Autorka receptu i cookies z fotografie: Markéta Ehlerová

 

Dobrou chuť.

 


11802187_10204428671941757_1725990962_n

zpět

© JanDoležel 2014 | Autor si vymezuje veškerá práva na obsah díla (internetové stránky) nebo jeho část (články, texty, fotografie) dle Autorkého zákona. Užít dílo bez svolení autora je možné pouze v případě uvedení odkazu na jeho internetovou prezentaci.