Dýňové pyré s krevetami a divokou rýží




Suroviny:

  • 100 g loupaných krevet (menší budete restovat kratší dobu)
  • 100 g libovolné dýně nakrájené na kostky
  • ½ větší cibule (50g)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky kari
  • citronová tráva – cca 5 cm stonku
  • koriandr
  • šalotka
  • himalájská sůl
  • 1,5 dcl vody
  • příloha: 100g divoké rýže
     

Hodnoty:

  • 17 + 8,6 g bílkovin z rýže
  • 13 + 74 g sacharidů z rýže
  • 1 + 2 g tuku z rýže

 

Metodika:

Bez lepku, vhodné do diety i objemu dle množství přílohy, jinak je jídlo zcela bez tuku,zpestření jídelníčku o východní chutě a vůně, ve smutnějším případě lze připravit ze sušených bylinek, v tom veselejším a ideálním případě z čerstvých. Koriandr a citronovou trávu najdete u každého druhého Vietnamce, dýni pořiďte čerstvou (oloupejte, vydlabejte) nebo pro líné - využijte na kostky krájené mražené dýně na váhu v Globusu.

 

Postup:

Na teflonové pánvi orestujeme na sucho ½ cibule nakrájené na jemno a až „zesklovatí“, přidáme na menší kostky nakrájenou dýni a kari. Pošudláme na pánvi další minutu a podlejeme 1,5 dcl vody. Dusíme, občas mícháme, zhruba za 15 minut odstavíme z plamene. V ideálním případě se dýně rozvaří na kaši sama, pokud ne, pomůžeme jí tyčovým mixérem. Dochutíme solí. Paralelně s omáčkou připravujeme krevety. Na teflonové pánvi na sucho orestujeme česnek, přidáme krevety, citronovou trávu a trochu podlijeme vodou. Krevety neplavou a nedusí se, měly by být spíš „opocené“. Takže nikam neodcházejte, míchejte, restujte, menší krevetky cca 7 minut, velké 5 minut z každé strany. Dochutíme himalájskou solí. Jako příloha je vhodná jakákoliv rýže. Naservírovanou porci zdobíme nasekanou šalotkou a koriandrem – ten určitě nevynechejte, vytváří chuť celého pokrmu.

 

Dobrou chuť.

 

Autorka: Lucie Moravcová


IMG_20150126_212611

zpět

© JanDoležel 2014 | Autor si vymezuje veškerá práva na obsah díla (internetové stránky) nebo jeho část (články, texty, fotografie) dle Autorkého zákona. Užít dílo bez svolení autora je možné pouze v případě uvedení odkazu na jeho internetovou prezentaci.