Exotické ovoce - Superpotraviny nebo supervytahováky peněz z kapes




Jsou tyto superpotraviny vážně tak super? Jestliže chceme být superzdraví, nepůjde to bez nich? Jedí superhrdinové superpotraviny? Proč je jíst? Na tyto odpovědi a nejen je, si odpovíme v textu níže.

Superpotraviny jsou takové potraviny a zvláště ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vysokou zdravotní prospěšnost a to ještě daleko vyšší než u jiných potravin. Tak praví jakási -  takási neoficiální definice.

V Superpotravinách najdeme ve zvýšené míře

  • Vitaminy: Nejdůležitější přirozený přísun vitamínu C ale i betakorenu a vitamíny skupiny B
  • Minerální látky: Zejména draslík, hořčík a železo
  • Bílkoviny: Pohybují se průměrně od gramu do pěti gramů na 100g
  • Enzymy: Najdeme v syrovém ovoci a jsou nám pomocníky při trávení, látkové výměně, srážení krve a mimo jiné pomáhají i proti infekcem.
  • Antioxydanty: omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu.
  • Vlákninu: Váže na sebe vodu, bobtná, vytváří pocit nasycenosti, váže na sebe toxické látky i tukové částice. Udržuje čistý trávicí trakt.
  • Zdravé tuky: Přispívají k doplnění energetických požadavků těla, hormonální rovnováze, transportu a vstřebávání vitaminů.

Proč je jíst?

A proč ne? Jsou přeci jen „mňam“. Ovoce samo o sobě je takové cukrátko. Ovoce obecně obsahuje převážně fruktózu (ovocný cukr), která má nízký GI, ale vysoký inzulinový index. Tím chci říci – Ovoce do jídelníčku jako sladkost – patří. Tak či tak, je to sladká dobrota. Vyvolává po konzumaci odezvu libosti a je přeci fajn cítit se libě.

Chcete- li být „Super“ měli byste konzumovat tyto exotické superpotraviny pro jejich schopnost zvyšováni energie, vyšší vitalitu, povzbuzený imunitní systém a také zvyšování produkce serotoninu. Budete sexuálně aktivnější a vaše tělo bude daleko čistější. Nejen, že Vaše tělo bude „Super“ ale i Váš mozek získá super živiny. Superpotraviny mají pozitivní vliv na kosti, svaly, zuby, nehty, kůži, srdce, játra, ledviny, plíce a reprodukční systém.

Proč je Nejíst?

Nechci tady psát ve špatném světle a negovat tuhle „super“ exotiku, Vždyť i já sám si je kupuji a konzumuji, ale poukázat na negativa bychom měli.

  1. Exotické superpotraviny k nám cestují přes půl zeměkoule. Samotný transport v sobě skrývá řadu nevýhod, způsob skladování, doba skladování, stav zralosti, ve kterém se dané plody utrhnou a v jakém prostředí pak po cestě dozrávají.
  2. Na exotické druhy superpotravin nejsme adaptovaní. Možnost alergií na tyto produkty je daleko vyšší než na lokální potraviny. Taktéž zpracování a přijetí daných potravin by mělo být nižší než u lokálních zdrojů, které konzumujeme po generace.
  3. Vyšší cena. Cena je několikanásobně vyšší než u českých superpotravin. Přijde mi, že tak jako u jiných produktů jako je oblečení, spotřební elektronika, aj. platíme za módnost a jakousi trendovost.
  4. Absence pohybu. Ideální varianta je zajít si do lesíku nebo zahrádku se svou družkou, či druhem a nasbírat si superpotraviny vlastní, které jak se dozvíme později, mají leckdy daleko vyšší hodnoty superfood markerů než jejich cizokrajní kolegové. Benefitem je pak pobyt v čistém, klidném prostředí, s vyšším energetickým výdejem (pokud skončíme s druhem či dřužkou pod smrčkem, tak ještě vyšším) a dalšími vztah tmelícími prosociálními činiteli. Na rozdíl od tohoto modelu, zajdeme pro exotiku do obchoďáku, kde v přeplněných uličkách nervózně vážíme a vybíráme cosi, co dozrávalo a rostlo/nerostlo někde – nevíme kde, za podmínek nějakých/valně nevalně žádných a zaplatíme cenu nějakou – vysokou.

 

Vybrané druhy exotických superpotravin

Acai – cena v ČR 1000g sušené cca 1000Kč

Tropické bobulovité ovoce, je zabarvené černě a je velmi podobné našim borůvkám. U nás je najdete buď ve formě rozinek, šťávy nebo prášku.

Obsahem bohaté na antioxidanty, omega 3, 6, 9 mastné kyseliny, vitaminy A, B, C, vápník, hořčík, draslík, měď a zinek. Vláknina dosahuje u Acai kolem 40%

 

Goji – Cena v ČR 1000g sušené cca 300Kč

Plody kustovnice činské (Goji) bývají označovány za potravinu zajišťující dlouhověkost a vitalitu a její historie v lidském užívání sahá několik tisíc let zpět.

Obsahem neuvěřitelně bohatá na aminokyseliny. Najdeme v ní na 18 druhů aminokyselin. Bohatá i na vitaminy A, C, B1, B2, B3, B6, E. Goji v sobě skrývá i 21 stopových prvků zinkem počínaje, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosforem nekonče.

 

Avokádo – Cena v ČR za kus cca 20 Kč

Ovoce s dužnatým plodem ve tvaru hrušky. Má zelenou barvu, obsahuje velkou pecku a jeho slupka je kožovitá a tuhá.

Obsahem velmi bohaté na vitamin D, B1, B2, B3, B6, K, A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku a železa.

Avokádo je taktéž významným zdrojem tuků. Jde o vhodné ovoce pro diabetiky svým velmi nízkým obsahem cukru. Zajímavé ovoce svým obsahem Biotinu, vitaminu ze skupiny B, který má příznivé účinky na kvalitu pokožky a který může odstraňovat ranní nevolnosti u těhotných žen.

 

Umeboshi – Cena v ČR 150g cca 110 Kč

Přezdívané „japonské švestičky“ (typ pro Hujera) jsou velmi podobné našim známým meruňkám. Mají sladkokyselou chuť. Umeboshi, však nemůžeme jen tak utrhnout a okousat, nejprve je nutné ovoce omýt a pak sušit po několik dnů. Umeboshi se nakládají s červenými lístky rostliny Shizo a s mořskou solí. Následně se nechávají několit let fermentovat. Původně čínská potravina dosáhla daleko širší obliby konzumentů v Japonsku. A důvod užívání? Léčebné účinky se projevují při léčbě nachlazení, anémie, nemocech trávícího traktu, zvracení, zácpě, průjmu, proti pálení žáhy, aj.

Obsahem bohaté na vápník, železo, fosfor, mangan, sodík, hořčík a kyselinu citronovou tak důležitou pro naše trávení a stálost ph. 

 

Mango – Cena v ČR 300g cca 30 Kč

Plody manga rostoucí na stromě, který dosahuje výšky až 20 metrů se pyšní i svou velikostí a váhou dosahující až do dvou kilogramů. Dužina tohoto plodu je velice vláknitá a šťavnatá.  Kunzumujeme jej pro jeho výbornou sladkou chuť podobnou vzdáleně broskvi a zdravotním benefitům jako je prevence nespavosti, depresí, šerosleposti, doléčení zánětu krku, rýmy, kašle.

Obsahem bohaté hned na tři antioxidanty a to vitamin C, betakaroten a vitamin E. Dále obsahuje vápník, zinek, draslík, měď i mangan.

 

Vybrané druhy českých ovocných superpotravin

Vybral jsem pro vás pro mě TOP 2 (Podle toho, co mně chutná :D )

Borůvky – Cena za 1kg cca 180 Kč

Brusnice borůvka, je vedle hříbků, nejoblíbenějším lesním produktem. Všichni známe borůvkové koláče, borůvkové knedlíky, borůvku sušené, zmrzlinu s borůvkami, aj. Borůvky nejsou jen naší lesní dobrotou. Můžeme je nalézt v lesích Severní Ameriky a Asie.

Co je na borůvkách tak super

  1. Protirakovinné účinky – studie provedené na americké Ohio State University naznačují, že rostlinné pigmenty obsažené v borůvkách zpomalují růst rakovinných buněk. Zvláště antioxidant zvaný pterostilben disponuje schopnostmi zpomalit patologické procesy ve střevech, které mohou vést k propuknutí zhoubného bujení.
  2. Snižování cholesterolu – Látky obsažené v borůvkách snižují hladinu LDL, toho zlého cholesterolu v krvi, což má přímý dopad v rámci prevence srdečně-cévních onemocnění.
  3. Prevence cukrovky – Přítomnost pterostilbenu přispívá k regulaci optimální hladiny krevního cukru. Podobné účinky mají i další látky (glukokininy), obsažené v listech borůvky. Ty se pak využívají k výrobě diabetických čajů.
  4. Prevence střevních obtíží – plody i listy brusnice borůvky obsahují velké množství tříslovin, ty pomáhají zastavit průjem, avšak zároveň léčí – desinfikují zažívací trakt.
  5. Léčí afty – čerstvé borůvky mají schopnost zbavit ústní dutinu tohoto nepříjemného a vleklého onemocnění

Ostružiny-  cena za 1kg na samosběru cca 90kč

Ostružina se díky svým trnitým výhonkům netěšila vždy takové oblibě, jako dnes. Díky, šlechtění tohoto ovoce již nalezneme velkoplodé ostružiny rostoucí bez trnů. Původně trnitá rostlina rostoucí v lese se postupně rozšířila na zahrádky lidí a později i do velkopěstíren. Zlepšují také stav cévního systému, doporučují se při arterioskleróze, křečových žilách, hemoroidech a díky zvýšenému prokrvení i při poruchách erekce.Přítomnost vitaminu C zajistí tělu lepší imunitu a pomáhá detoxikovat organismus.

Ostružiny obsahují karoteny, silné antioxidanty, které nás zbaví volných radikálů, vyživí sliznice a dodají zdravou barvu naší pleti. V tomto ovoci najdeme také mnohé z vitaminů skupiny B, z minerálů pak fosfor, dále draslík, železo, hořčík a vápník.

 

Superhrdinové a ovocné superpotraviny

Není náhodou, že síla některých superhrdinů pochází přímo ze superpotravin, jelikož je přímo v nich daná síla ukrytá.

Bananaman

Postava muže s muskulaturou Arnolda Schwarzeneggera nacházící svou sílu v plodech banánovníku

Banán obsahuje tryptofan, který ja následně přetvářen na serotonin, a tan zlepšuje náladu. Zabraňuje ztrátám vápníku, redukuje otoky, obsahem vitaminu B6 pomáhá mimo jiné nervovou soustavu. Větší množství obsaženého pektinu podporuje trávení a odstraňuje toxiny a těžké kovy z těla. Banány jsou přírodní antacid, poskytující úlevu od odlivu kyselin a pálení žáhy a jsou zároveň jediným syrovým ovocem, které lze konzumovat při žaludečních vředech.

 

Gumídci

Síla medvíků „gumídků“ je uložena v jejich hopsinkové šťávě. Tato šťáva jim dává nadpozemské dovednosti. Jsou rychlejší, silnější a dokáží neuvěřitelné skákat. Obsah hopsinkové šťávy? Je tajemsvím, ale my víme, že surovinami jsou lesní plody, jež sami gumídci nasbírali v lese, ve kterém žijí.


blackberry-1579100_960_720

zpět

© JanDoležel 2014 | Autor si vymezuje veškerá práva na obsah díla (internetové stránky) nebo jeho část (články, texty, fotografie) dle Autorkého zákona. Užít dílo bez svolení autora je možné pouze v případě uvedení odkazu na jeho internetovou prezentaci.